Gyakran ismételt kérdések

Meddig lehet jelentkezni a tanfolyamokra?
V. Tanfolyamonként, legkésőbb a tervezett kezdés előtt egy héttel zárul a jelentkezési határidő.

Milyen lehetőségeket biztosítanak a megszerezhető szakképesítési oklevelek?
V. Az általunk nyújtott, államilag elismert szakképesítési oklevelek, illetve az elnyert kompetenciák feljogosítják az oklevél tulajdonosát arra, hogy a tanult foglalkozásban munkát vállaljon Romániában, vagy bármelyik Európai Uniós tagállamban. A tanult szakmát a dolgozó munkakönyvébe is bejegyzik. Emellett, hasznosnak bizonyulhat különböző EU-s pályázatok lehívásánál, ahol alapkövetelmény az illető szakterületen szerzett képesítési okirat.

Vállalkozó vagyok. Az alkalmazásomban álló személyek továbbképzését milyen mértékben támogatja az állam?
V. A 129/2000-es, a felnőttek szakmai továbbképzésére vonatkozó, többszörösen módosított és kiegészített Kormányhatározat 34. cikkelye alapján a kereskedelmi társaságok, cégek, intézmények, egyesületek és szervezetek az alkalmazottak továbbképzésére fordított kiadásokat esetenként leírhatják a nyereség-, ill. a jövedelemadóból. Részletes információk a területi pénzügyi hivatal valamint a münkaügyi hatóság illetékeseinél.

A külföldi gyakorlat szervezett? Valaki követi a gyakorlatra kiküldött hallgatók tevékenységét?
V. Természetesen. Svájcban az illetékes partnerszervezet, a bruggi székhelyű AgroImpuls szervezi és vigyázza fel a 4 hónapos gyakorlatot, Németországban pedig a müncheni székhelyű Bajor Parasztszövetség (BBV). A svájci munkavállalási vízum megszerzéséért, illetve a kiutazást lehetővé tevő hazai feltételekért a LAM Alapítvány felel.

Felvételi vizsgát is szerveznek? Ha igen, miből áll?
V. Nincs külön felvételi vizsga. A tanfolyamra jelentkezőknek teljesíteniük kell bizonyos alapfeltételeket, ezek tanfolyamonként változhatnak. Részletesebb információk a honlapon.

Egy tanfolyam elméleti és gyakorlati képzést is nyújt. Milyen arányban?
V. A Románia által is alkalmazott Európai Uniós szabványok alapján az elméleti órák száma az összóraszám 1/3-át, a gyakorlati órák száma pedig ugyanennek az összóraszámnak a 2/3-át teszi ki.

Szeretnék részt venni egy képzésen. Mit kell tennem?
V. A képzésre jelentkezőknek be kell iratkozniuk. Ezt megtehetik elektronikus úton az alapítvány honlapján, vagy személyesen, az intézmény székhelyén. A tanfolyamonkénti beiratkozási feltételeket lásd a honlapon.

Hol zajlik az oktatás?
V. Akkreditált képzéseink többnyire Illyefalván zajlanak, a LAM Alapítvány erre acélra kifejlesztett infrastruktúrájának igénybevételével. Különleges esetekben kihelyezett képzéseket is szervezünk a megyében, ill. a régióban. A tematikus képzéseink többnyire kihelyezettek, a megye különböző településein kerül sor rájuk, előzetes ütemterv alapján.

Hogyan oldják meg a résztvevők elszállásolását és étkeztetését?
V. Hallgatóink elszállásolását és étkeztetését saját bentlakásainkban ill. étkezdénkben oldjuk meg.

Mezőgazdasági oklevélre van szükségem ahhoz, hogy pályázni tudjak, de nem tudok több hetet távolmaradni otthonomtól. Szükséges-e résztvenni a képzésen vagy elég, ha a vizsgára jelentkezek?
V. A képzésre előírt óraszám betartása kötelező, a megyei Akkreditációs Bizottság képviselőinek jelenlétében zajlanak a záróvizsgák. A hiányzások száma nem haladhatja meg az összóraszám 10 százalékát. Ennek ellenére rugalmasak vagyunk az időpontok rögzítésében, előzetes egyeztetés is lehetséges, ill. az évszakos mezőgazdasági munkálatokra is tekintettel vagyunk.

Nagyon messze lakom Illyefalvától. Távoktatásra van-e lehetőség?
V. Nincs, azonban igény esetén szállást és étkeztetést biztosítunk a képzés időtartamára.

Nem vagyok már túl fiatal, nehezen tanulok. Van-e korhatár vagy bármilyen idős embert felvesznek?
V. Korhatár csak a külföldi praktikumra is jelentkező hallgatóink számára van, a partner szervezetekkel kötött keretszerződések értelmében 18 és 28 év közötti hallgatókat küldhetünk ki gyakorlatra. Tanfolyamainkra általában korhatártól függetlenül jelentezhet bárki, aki betöltötte 18. életévét.